2022. Május 24. | Eszter, Eliza

„Forradalmi etűdök”

Bősze Ádám zenei stand-upjának következő előadásán a legendás karmesterről, Arturo Toscaniniről mesél.

 

„Számára a kotta volt az első, ő volt az első olyan művész és karmester, akit nem érdekelt semmi más csak az, amit a zeneszerző a kottában leírt. Az Eroica Szimfóniánál például azt mondta: „Vannak olyan karmesterek, akik Napóleonra gondolnak, mások Hitlerre, vagy Mussolinire, számomra nem ez más, mint Allegro con brio”, azaz gyorsan és erővel.”

 

A népszerű zenetörténész-műsorvezető, a Fesztivál eseményeinek visszatérő házigazdája változatos tematikával készíti egyszemélyes előadásait, amelyek tartalmát az előadó nagy tudása, anekdotái, a zenetörténet különlegességei adják, ízét pedig Bősze Ádám fanyar, önironikus humora és közvetlen előadói stílusa.

 

Az első budapesti premierre a Cziffra Fesztiválon került sor 2019-ben. A Cziffra György-emlékévre a zenetörténész Forradalmi-etűdök címmel állította össze új sorozatát, amelyben Cziffra Györggyel együtt olyan művészeket, alkotókat mutat be, akik valami forradalmit tettek a zenei életben. Így az előző két előadáson Liszt és Rachmaninov, míg a következőkön Arturo Toscanini, Maria Callas, Vladimir Horowitz, Paganini és Cziffra György kerülnek a feledhetetlen esték fókuszába.

 

Szükséges-e a forradalom a zenében? Szükséges-e ledönteni a falakat, átlépni a határokat ahhoz, hogy maradandót hozzunk létre? Nos, ahelyett, hogy zeneesztétikai sorozatot indítanánk, az egyes találkozások alkalmával Bősze Ádám inkább annak jár utána, hogy a kortárs hangversenykritika szerint mennyire volt forradalmár előadóművész Paganini, Liszt, Rachmaninov, Toscanini, Callas, Horowitz vagy Cziffra? És ha igen (eláruljuk, ez a helyes válasz), akkor miben rejlett mindent elsöprő lendületük, játékuk, művészetük újdonságereje? Hogy fogadta ezt az adott kor, és hogy látjuk most mi egy másik évezredben? Többek között ezekre a kérdésekre keresi választ Bősze Ádám legújabb szórakoztató zenetörténeti sorozatában.

 

Helyszín és időpont: Lóvasút Kulturális- és Rendezvényközpont, 2021. szeptember 13. (19:30) Arturo Toscanini, 2021. október 4. (19:30) Maria Callas, 2021 november 8. (19:30) Vladimir Horowitz, 2021. december 13. (19:30) Cziffra György, 2022. január 10. (19:30) Paganini

 

 

 

 

 

 

Kövess minket!