2022. Május 19. | Ivó, Milán

Fájdalmas, de mégsem hideg

Hámori Máté

Zombola Péter Passiója és Schubert C-dúr szimfóniája keletkezése között 175 év telt el, drámaiságuk, eredetiségük mégis méltó párba állítja őket a Danubia Zenekar és a Magyar Rádió Énekkarának előadásában, Hámori Máté vezényletével.

 

A Passió ősbemutatója 2015 májusában volt, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Kovács János vezényelte. A premier után Hámori Máté így fogalmazott: „A mű Zombola Péterről szól, nem Jézus Krisztusról, de ez a kijelentés így 2015-ben talán nem sokkol senkit, aki művészettel foglalkozik. Ez így van jól, a régi történetek akkor nyernek értelmet, ha mi magunk válunk főszereplőkké – talán nem véletlen, hogy a passiójáték keretében századokon át évről évre más szereplők vették fel a keresztet, és cipelték a falu kálváriadombjára, hogy ennek az azonosulásnak az egészen extrém, mondjuk Fülöp-szigeteki példáit ne is említsük. […]

 

A valódi történést azonban – ahogy a nagy elődök műveiben is – itt sem a történet rejti. Szép, hogy a zene ott kezd el beszélni, ahol a szavak elhallgatnak: a kórustételek közé beékelt közjátékokban és a művet keretező elő- és utózenében. Ezek a tételek adják a mű érverését, az ő feszültségük tartja egyben ezt a jelentős épületet, amelyben a kórus által elhadart bibliai sorok csupán kommentárként bolyonganak a roppant kupolák alatt. Olyan ez, mint a Kékszakállú vára: sötét, fájdalommal és vérrel teli, mégsem hideg. Ezt a várat mélységes szeretet fűti, és ez a szeretet még az egyébként könyörtelen és tárgyilagos kórust is átformálja az utolsó előtti tétel könyörgésében, még akkor is, ha a kezdetben elsuttogott kérés később ordítva zokogó követeléssé nő: a szeretet ebben a műben átformálta a világot, átformálta az emberiséget.”

 

Az 1825–1528-ban írt C-dúr szimfónia Schubert halála után tizenkét évvel, 1840-ben jelent meg nyomtatásban. Amikor a partitúrát Schubert testvére, Ferdinand 1838-ban a Bécsben tartózkodó Robert Schumann elé tette, a hozzáértő szem azonnal felmérte a darab jelentőségét. Schumann szerint a Beethoven utáni korszak legjelentősebb szimfónia szerzője Mendelssohn volt, így igen sokat mondó, hogy a C-dúr szimfóniáról úgy gondolta, hogy talán még Mendelssohn hasonló darabjainál is „nagyobb”.

 

A kompozícióról készített másolatot eljuttatta Lipcsébe, a darab itt hangzott el először a maga teljességében – Mendelssohn vezényletével. Schumann nem sokkal ezután lelkesült recenziót írt a szimfóniáról, méltatva annak mesteri megformálását és még 1840-ben is megdöbbentően újszerű vonásait. A rendkívüli tehetség jeleként értékelte, hogy Schubert, aki oly keveset hallhatta a saját hangszeres műveit előadva, milyen pompásan hangszerelte meg a művet, s azt is észrevette, hogy a zeneszerző a szimfóniában úgy használja a hangszereket, mint az énekhangokat és a hangszercsoportokat, mint egy kórust.

 

 A koncert előtt 17.45 órától a koncerthez kapcsolódó Beavató előadást tart Eckhardt Gábor, zongoraművész, zenepedagógus. A Beavató látogatása koncertjeggyel vagy bérlettel ingyenes.

 

Helyszín és időpont: Zeneakadémia, 2021. november 16.

 

PROGRAM

Zombola Péter: Passió

1.   Preludium – „dedicated to György Ligeti”

2.   Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem – „dedicated to Francois Truffaut”

3.   Evangélium

4.   Interludium, no. 1 – „dedicated to Andrei Tarkovsky”

5.   Evangélium

6.   Interludium, no. 2 – „dedicated to her”

7.   Evangélium

8.   Interludium, no. 3 – „dedicated to Henry Purcell”

9.   Evangélium

10. Interludium, no. 4 – „dedicated to Igor Stravinsky”

11. Qui passus es pro nobis, miserere nobis. Amen – „dedicated to Roland Barthes”

12. Postludium – „dedicated to Eric Berne”

 

Franz Schubert: C-dúr szimfónia, „Nagy”, D 944

I.    Andante – Allegro ma non troppo

II.   Andante con moto

III.  Scherzo. Allegro vivace

IV. Finale. Allegro vivace

 

Közreműködik: MR Énekkar (karigazgató: Pad Zoltán), vezényel: Hámori Máté

 

 

Kövess minket!