2022. Május 26. | Fülöp, Evelin

EP33Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára

EP33Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára címmel látható két alkalommal egy különleges előadás a Budapesti Őszi Fesztivál keretében. Esterházy Péter 33 változat Haydn-koponyára című drámájának szövegtöredékeit az Örkény Színház művészei adják elő, a Los Angeles-i Viano String Quartet zenei közreműködésével. A produkció az Esterházy Magyarország Alapítvány és a Budapesti Őszi Fesztivál közös előadása.

 

Az Örkény Színház októberben tűzi műsorára Esterházy Péter: Harminchárom változat Haydn-koponyára című darabját. Az Esterházy család kulturális örökségét gondozó Esterházy Magyarország Alapítvány munkatársai úgy érezték, fontos, hogy ezt a művet, egy új, egyedi feldolgozásban, a Viano String Quartet közreműködésével, Kovács D. Dániel rendezésében a Budapesti Őszi Fesztivál széles közönsége is megismerhesse. Ezért fogtak össze az Örkény Színház szakembereivel és az első magyarországi fellépésére készülő amerikai-kanadai vonósnégyes zenészeivel, hogy egy igazán különleges és egyedi összművészeti produkció jöhessen létre.

 

Az előadás során Csákányi Eszter, Znamenák István, Borsi-Balogh Máté, illetve a bábművészek játéka mellett a Los Angeles-i Viano String Qurtet is kiemelt szerepet kap. A zenészek európai turnéjuk egyik állomásáról utaznak át Budapestre, hogy virtuóz zenéjükkel egy újabb réteggel gazdagítsák a cseppet sem hagyományos színházi eseményt, amelyben a szereplők között még egy titokzatos Esterházy Robot is tiszteletét teszi.

 

A performansz kiegészítéseként egy élő fényinstallációban is gyönyörködhetnek majd az előadásra érkező vendégek: a Haydntrip címet viselő produkciót a média-dizájn területén aktívan tevékenykedő ArtTrip audiovizuális alkotóközösség varázsolja a helyszínre.

 

A két estén át látható performansz létrehozásához nem pusztán Esterházy Péter neve volt a hívószó az Esterházy Magyarország Alapítvány számára. Azt is kiemelten fontosnak tartják, hogy tevékenységük fő területein – a zenében, az oktatásban és a képzőművészetben – a jövőben is olyan programokat valósítsanak meg, amelyek összekapcsolják a múltat és a jövőt, ütköztetik a tradíciót és a kortárs formákat, miközben új kulturális és társadalmi értéket teremtenek.

 

Ebben a folyamatban a kortárs művészetekkel való együttműködés is meghatározó elem. Ezt fémjelezte korábban az Esterházy Díj megalapítása is, amely megmutatta, hogy az Alapítvány szívesen vesz részt közreműködő partnerként kortárs művészeti koncepciók bemutatásában vagy épp létrehozásában.

 

Az EP33Haydn előadásban egyszerre találkozik igényesség, ízlés és kultúraszeretet a kortárs művészetre jellemző összművészeti megközelítéssel. Az eredmény pedig egy izgalmas performansz „hegedűre, csellóra és koponyára” a Viano String Quartet és az Örkény Színház művészeinek közreműködésével.

 

KÖZREMŰKÖDŐK:

Viano String Quartet – Lucy Wang, Hao Zhou, Aiden Kane, Tate Zawadiuk

Örkény Színház -- Csákányi Eszter, Znamenák István, Boris-Balogh Máté, Bartos Ágnes, Bartha Bendegúz, Józsa Bettina

rendező: Kovács D. Dániel

ArtTrip – Nagy Kála, Szilágyi Benjámin, Klárik Balázs, Kőrös Attila Márk

 

Helyszín és időpont: Márai Sándor Művelődési Ház, 2021. október 7-8. 19:00 óra

Kövess minket!