2020. November 28. | Stefánia

Egy olasz mű feltámadása

Paolo Paroni
Hagyományukhoz hűen idén is a nagyhéten kerül sor a Pannon Filharmonikusok húsvéti ünnepi hangversenyére a Kodály Központban. A koncert mind a műsorválasztás, mind a közreműködők tekintetében tartogat érdekességeket a közönség számára. Magyarországi bemutatóval nyitja az estet a zenekar, majd Johann Sebastian Bach művei közül a ritkábban hallható Húsvéti oratórium szólal meg a Kodály Központban neves olasz énekművészek és a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának közreműködésével. Az együttest Paolo Paroni olasz karmester dirigálja.

 

Giovanni Battista Pergolesi a 18. század elején élt zeneszerző, így meglepőnek tűnhet, hogy az itáliai barokk zene mesterének van olyan műve, mely csak most, 2019-ben kerül bemutatásra Magyarországon. A Pannon Filharmonikusok Pergolesi D-dúr miséjét adja elő, melynek kottája 300 éven át volt feledésben és csupán néhány évvel ezelőtt került elő ismét. A művet így Nyugat-Európában is csak néhány éve mutatták be, melyet most a Pannon Filharmonikusok előadásában hallhat először a hazai közönség Pécsett.

 

J. S. Bach műveiből húsvét előtt a passiók hangzanak el általában, oratóriumaiból legtöbbször karácsonykor kerül műsorra valamelyik darab. Azonban most áprilisban a rövidebb Húsvéti oratórium emeli az ünnep fényét a Kodály Központban a nagyhét szerdáján. 

 

A megszokottól eltérően ebben az évadban olasz szólisták gazdagítják a húsvéti hangverseny műsorát. Giulia Bolcato (szoprán) és Matteo Mezzaro (tenor) énekművészek szólaltatják meg a műveket, valamint ismét színpadra áll a Pannon Filharmonikusokkal Balogh Eszter (mezzoszoprán) és Hámori Szabolcs (basszus), akik több alkalommal énekeltek már a zenekar ünnepi koncertjein. A hagyományt folytatva a húsvéti hangversenyen a  Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa lesz hallható. Az est karmestere az itáliai Paolo Paroni, akit az olasz zene szerelmesei már láthattak a karmesteri pódiumon néhány éve a Pannon Filharmonikusok koncertjén.

 

A hangverseny méltó alkalmat teremt arra, hogy a rohanó hétköznapokból kiszakadva ráhangolódjunk a kereszténység legnagyobb ünnepére

 

Helyszín és időpont: Pécs, Kodály Központ, 2019.április 17.

Kövess minket!