2022. Május 19. | Ivó, Milán

"Csajkovszkij 180+1"

2021-ben 4. alkalommal indul az Orosz Zenei Fesztivál. Az idei évben is Csajkovszkij lesz fókuszban, az orosz szerző születésének 180. évfordulóját 2020-ban ünnepeltük, de a vírushelyzet miatt tavaly a fesztivál csak ízelítőt adott Csajkovszkij műveiből.

 

A teljes programot  október 1-12. között "Csajkovszkij 180+1" mottóval hallhatja a zeneszerető közönség a 4. Orosz Zenei Fesztiválon, amelynek programját Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál alapító-művészeti vezetője állította össze.

 

A művészeti vezető szándéka az volt, hogy minden koncerten más és más hangszer legyen a középpontban, így a szimfonikus zenekar mellett a hegedű, hárfa, orgona és zongora szólóval hallhatjuk az orosz mesterek műveit. Csajkovszkij mellett Rachmanyinov Muszorgszkij, Klui, Glinka alkotásai is felcsendülnek és külön emlékezünk Prokofjevre is, születésének a 130. évfordulóján.

 

A tavalyi év után ismét három helyszínen lesznek hallhatók az ismert és kevésbé ismert orosz zenék: Budapest mellett Debrecenben és Tihanyban. Természetesen a jövő generációjáról, a gyerekekről sem feledkezik meg a fesztivál, így mindhárom helyszínen  lesz gyerekműsor, amelyek ingyenesen látogathatók.

 

A zene és a hit inspirálta az orosz romantika nagymesterének, Csajkovszkijnak a műveit, így a zene szentélyében, a Zeneakadémián hegedűversenye szólal meg  Kállai Ernő  és a  Kodály Filharmonikusok tolmácsolásában, illetve a hit szentélyében a Tihanyi Apátságban Szabó Marcell zongoraestje nyitja meg a 2021-es fesztivált.

 

Új helyszínként jelentkezik a Pesti Vigadó, amely délelőtti gyerekkoncertnek ad otthont, fellép Lukácsházi Győző és a Pro Musica fúvósötös,  majd  kora estétől egy izgalmas zongoramaraton keretein belül Csajkovszkij mindhárom balettjébe betekintést nyerhetünk. A három külön koncerten négykezes, kétzongorás és szóló darabok csendülnek fel Balogh Ádám, Pregun Tamás és Szabó Marcell közreműködésével. 

 

Tavaly sikeresen debütált az Országos Idegennyelvű Könyvtár mint helyszín, szerette az OZF közönsége, így az idén is színes műsorok kerülnek megrendezésre a gyönyörű olvasóteremben. A közönség visszatérő kedvence, Meskó Bánk olvas fel Csajkovszkij levelezéséből, amely izgalmas életének egy-egy részletét segít közelebb hozni.

 

Hagyományosan visszatérő és fontos rendezvényhelyszín az Orosz Kulturális Központ, amely koncerteknek, kiállításnak és filmvetítéseknek ad helyet. Csajkovszkij romantikus zenéje kapja a főszerepet Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész  koncertjén.

 

A fesztivál fellépőinek névsorát orosz vendégművészek színesítik, így Andrey  Yaroshinsky zongoraművész lesz a vendégünk, aki műsorával a 130. éve született Prokofjevre emlékezik.Nagy sikere van minden évben az orosz népzenészeknek, ezért idén is lesz egy népzenei együttest, akik különleges hagyományos hangszereket szólaltatnak meg.


Filmvetítésre is sor kerül, a Royal Opera House előadásában balettfilmek kerülnek a vetítővászonra. Debrecenben ismét a Kölcsey Központ és az Apolló mozi ad otthont a fesztiválnak.

 

Mindhárom fesztiválvárosban sor kerül egy évfordulós Csajkovszkij kiállításra, amelyet hagyományosan az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum állít össze az Orosz Zenei Fesztivál tematikájának megfelelően.


A fesztivál időpontja: 2021. október 1-12.

 

Kövess minket!