2021. Január 23. | Zelma, Rajmund

Briliáns előadás, jutalomjáték

A márciusi bemutató óta terveztem, hogy megnézem a Premier című előadást a Vígben - egyrészt mert rég láttam Eszenyi Enikőt színpadon, másrészt, mert többen is azzal biztattak, hogy úgysem kapok rá jegyet. Legfőképpen persze az érdekelt, hogy miért érdekli ennyire a végzetesen tömegkultúrára szoktatott közönséget egy ilyen bensőséges vallomás a színházról és a színészi létezésről.  

 

A Premier fogadtatása valószínűleg estéről estére elég vegyes a Vígszínházban, s ez nem véletlen: maga a darab ugyanis nem klasszikus színmű, inkább olyan, mint egy forgatókönyv.

Ami nem véletlen, hiszen a szerző filmes: John Cassavetes, a New York-i filmiskola legizgalmasabb alkotója, az amerikai filmművészet egyik megújítója. Személyes hangvételű, költői filmeket és közben állandó társulatával színházi előadásokat rendezett, amelyekben mint színész is játszott.

 

A legendás Premier című filmje lenyűgözően bensőséges vallomás a színházról és a színészi létezésről. Nyers őszinteséggel mutatja be egy ünnepelt színésznő küzdelmét, miközben a néző újra és újra bepillantást nyerhet a színház misztikus világába. 

 

A Magyarországon először látható színpadi változatot Martin Čičvák rendezte Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Hevér Gábor, Börcsök Enikő, Seress Zoltán, Szilágyi Csenge, Király Dániel és Balázsovits Edit főszereplésével.

 

Az nyilvánvaló, hogy a produkció leginkább Eszenyi jutalomjátéka, arról is szól, hogy mi mindenre képes, mennyi színben tud pompázni, ha szükség van rá, bárkit az ujja köré tekerő, igencsak nőies nő, virtuóz színész, humoros és tragikus, könnyed vagy éppen fajsúlyos, elbűvölő, vagy taszító. Szóval csillog-villog a színész, és ezt lehet utálni és szeretni egyaránt, ahogy azt is, hogy Martin Cicvák rendezésében sok minden elpárolog Cassavetes mélységeiből, mert a színészi tűzijáték hangsúlyosabbá válik nála.

 

Ezt hívják jutalomjátéknak és ez teszi élvezhetővé a soványka sztorit. A színpadi változatot egyébként Forgách András és Vörös Róbert írta. A díszlet Hans Hoffer, a jelmez Pusztai Judit, a zene Presser Gábor munkája.

 

Utánajártunk: A darab sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy az idei évad egyik előadására sincs jegy, aki szeretné ősztől megnézni, annak nem árt már most megrendelni a jegyét.

 

Kövess minket!