2022. Június 30. | Pál
Előző

Nothing Personal...

Következő

Cziffra György Fesztivál...

Balkon kilátással

Ötvös András

A Balkon kilátással írója Wil Calhoun, aki olyan, Magyarországon is hatalmas rajongótáborral rendelkező sorozatokban dolgozott, mint a Jóbarátok, az Elvált Gary, a Whitney élete vagy a Gracie és Frankie. Nem véletlen, hogy ez a romantikus komédiája is rengeteg humorral mutatja be az emberi játszmák változatos, hol vérre menő, hol pedig röhejes természetrajzát. Az előadás rendezője Kocsis Gergely, a főszerepeket Péter Kata és Ötvös András alakítják.

 

A történet helyszíne két egymásra néző erkély. Az egyiken Alvin, aki képtelen felvenni a ritmust a világgal. Inkább elszigeteli magát, és lakásába zárkózva találja meg a vágyott nyugalmat, könyvekkel és sportközvetítésekkel. A szemben levőn azonban egyszer csak megjelenik a lehengerlően vidám és rendíthetetlen Karen, és a világ máris újból kézzel fogható közelségbe férkőzik. Összecsap két szemben álló nézőpont, férfi és nő, optimista és pesszimista, Jin és Jang. Azt pedig már mi is jól tudjuk, milyen, amikor nem léphetünk egymáshoz másfél méternél közelebb.

 

„Ez egy színészközpontú darab. Világosan és pontosan megírt karakterek vannak benne, és nagyszerű lehetőséget ad két ilyen remek színésznek, mint Péter Kata és Ötvös András, mert már amikor elkezdtem olvasni a példányt, tudtam, hogy ők játsszák. Ezért az ő hangjukon hallottam a mondatokat, az ő habitusuk határozta meg Karen és Alvin figuráját. Tulajdonképpen eleve rajtuk, az ő egyéniségükön, személyiségükön keresztül jutott el hozzám a történet” – mesélt Kocsis Gergely arról, mi volt az első benyomása a darabról.

 

A romantikus komédiáknak megfelelően itt is már az első pillanatban valószínűsítheti a néző, mi lesz a történet vége, de azt, ahogyan addig eljutunk, Wil Calhoun nagyon szellemesen és egyedien mutatja meg. Ötvös András játssza Alvint, a lakásába bezárkózott írót, Péter Kata pedig a szomszédjába költöző Karent, aki az ENSZ-nél dolgozik. A történetet a speciális élethelyzet, az egymás melletti erkélyek, a két főhős eltérő személyisége és a humor működtetik.

 

„Úgy tűnik, Karen nyitott, vehemens, energikus, pozitív életszemléletű, de szép lassan kiderül, hogy ő is egyedül van. Karenre is hat mindaz, ami nagyvárosi léttel jár, és bár társaságibb lény, mint Alvin, őt is idegesítik az emberek. Ő mégsem zárkózik be a lakásába, mint Alvin, hanem a mindennapi bosszúságokkal együtt éli az életet” – mutatja be Péter Kata Karent.

 

„Alvin fizikailag távol tartja magát a világtól. Szerinte zárt ajtó mögött is lehet létezni, élni, dolgozni, mert ami szükséges, azt meg lehet rendelni, és a kiszállítás is működik. Elképesztő a humora, a személyisége viszont nem túl flexibilis. Elég sok előítélete van, ami valószínűleg egy korábbi sebzettségből fakad. De nem igazi embergyűlölő, csak egy balkonmizantróp” – jellemzi Ötvös András Alvint.

 

Az előadásban Péter Kata és Ötvös András mellett Ficzere Bélát láthatja a közönség. A Balkon kilátással fordítója Zöldi Gergely, látványtervezője Kálmán Eszter, a zene Mátyássy Szabolcs munkája.

Helyszín és időpont: Belvárosi Színház, következő előadások: 2022 február 25., március 6., március 17.

 

 

 

 

Előző

Nothing Personal...

Következő

Cziffra György Fesztivál...

Kövess minket!