2022. Május 27. | Hella

360° - képzőművészet és színház Alsóörsön

Alsóörs domboldalának emblematikus műemléképületében, a Török-házban állítják ki a Covid-reflexiókból épült, Standby nevű tárlat néhány darabját, kortárs fotókat és festményeket, amelyek valamiképp a pandémia időszakának várakozó állapotát tükrözik.

 

Huszonhat jelenkori festő és fotós alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A fotószekció több új alkotóval bővült, de a festők között is akad, aki új képpel jelentkezik. A kiállított munkák több darabja bemutatkozott már Budapest néhány közterén szabadtéri kiállításokon. Az 1600-as évekből itt maradt Török-ház és Alsóörs Ófalu lélegzetelállító panorámája, a Balaton-felvidék páratlan pontja miatt választották a művek eredetijeinek bemutatásához ezt a helyszínt.

 

A kiállítás szeptember végéig lesz látható, augusztus 22-ig pedig rendszeres tárlatvezetéssel és a helyi értékek bemutatásával várják látogatóikat. Tárlatvezetést tart Szarvas József, Kossuth-díjas színész, Bojár Iván András, művészettörténész és Bánkuti András, fotóriporter. A lokális értékek, hagyományok és építészet kérdéseibe Both Gábor, a helyi szobrásztábor alapítója, valamint Korompay Katalin, építész, műemlékvédő avatja be a látogatókat. A programsorozat a historikus Török-ház kulturális eseményeit és a hegyoldalban szeptemberben újranyíló amfiteátrumot kapcsolja össze. Szeptember utolsó hétvégéjén az Aktor Produkció színházi előadása színesíti a nyárutót.

 

Kiállító fotóművészek: Bach Máté, Balogh Zoltán, Cedric af Geijersstam, Dobos Tamás, Esteban Sanchez, Gálos Viktória, Gordon Eszter, Gömör Tamás, Hegedüs Róbert, Horváth Katalin Fanni, Iliás-Nagy Katalin, Mónus Márton, Sághy Tímea és Somorjai Balázs. Festőművészek: Ázbej Kristóf, Baksai József, Fehér László, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Naomi Devil, Péterfy Ábel, Szabó Ábel, Szikra Ágnes, Verebics Ágnes, Verebics Kati, Zászkaliczky Ágnes, Weiler Péter.

 

Helyszín és időpont: Alsóőrs, 2021. augusztus 13 – szeptember 30.

Kövess minket!