2021. Augusztus 04. | Domonkos, Dominika

Vízipók-csodapók

A legendás rajzfilm, a Vízipók-csodapókrestaurálása több mint fél éven át tartott, amely során kockánként távolították el az egyenetlenségeket, festékhibákat és a színeket is felfrissítették.  Az 1983-ban készült egészestés rajzfilm immár szebb, mint eredeti formájában volt. Az élővizek kedves és mókás kis lakói alig várják, hogy szülők és gyermekek egy újabb generációja ismerkedhessen meg velük a filmvásznon, miközben megtanulhatják, hogy a barátság és a természet védelme egyaránt fontos ahhoz, hogy bolygónk élhető hely maradjon!

 

Vízipók barátunk földi pók társaitól eltérően nem a sarokban vagy a fákon szövögeti hálóját, hanem a vízben lubickol. Csodálkozik is ezen barátja, a kicsit morgós, folyton hitetlenkedő Keresztespók. De kapcsolatuk által megérti, hogy attól, hogy valaki más, mint ő, még lehet rendes (pók).

 

Az egészestés Vízipók-csodapók a Kertész György és Szabó Szabolcs forgatókönyve alapján született, 46 ország által megvásárolt, legendás rajzfilmsorozat első két szériájának 14 epizódjából formálódott, melyekhez a film egyik rendezője, Haui József készített összekötő jeleneteket. A mozifilm a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének gyártásában készült. A sorozat dramaturgja Bálint Ágnes volt.

 

„Nagyon kevés magyar gyerekfilm, főleg nagyon kevés magyar rajzfilm kerül manapság a magyar mozikba.’ – indokolta a felújítás ötletét Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm igazgatója, a film producere, aki a sorozat és a film sikerét abban látja, hogy „megálltunk félúton az antropomorfizálással. Tehát nem azt csináltuk, mint a Disney, hogy az állatok teljesen emberszerűvé válnak a filmekben. A Vízipók figurái felismerhetők a valóságban is. A siker másik kulcsa pedig talán az, hogy a Vízipók egyszerre ismeretterjesztő, szórakoztató, kedves, nevelő szándékú és sok pozitív értéket hordoz. Vallom, ha gyerekek így megismernek valamit, akkor az fontossá is válhat a számukra és akár a védelmükbe is vehetik.”

 

Az 1983-ban debütált egészestés rajzfilm digitálisan felújítva kerül a mozikba, hogy szülők és gyermekek egy újabb generációja ismerkedhessen meg az élővizek kedves és gyakran mókás kis lakóival, miközben megtanulhatják, hogy a barátság és a természet védelme egyaránt fontos ahhoz, hogy bolygónk élhető hely maradjon.

 

Érdemes végignézni a rajzfilmfigurák hangjainak listját, a korszak legkiválóbb színészei szólaltatják meg a vízipók figuráit.


Bemutató: 2019. április 18., r.:Hauti József, Szabó Szabolcs, Szombati Szabó, hangok: Pathó István, Harkányi Endre, Géczi Dorottya, Felföldi Anikó, Telessy Györgyi, Móritz Ildikó, Gyurkovics Zsuzsa, Benkő Márta, Andai Kati, Deák B. Ferenc, Balázs Péter, Detre Annamária, Borbás Gabi, Földesssy Margit, Czigány Judit, Gálvölgyi János, Csala Zsuzsa, Gyabronka József, Császár Angéla, Hacser Józsa, Csurka László, Horváth Gyula, Kaló Flórián, Némedi Mária, Képessy József, Paraszkai Erika, Kőműves Sándor, Szalay Imre, Kútvölgyi Erzsi, Szoó György, Mányai Zsuzsa, Szűr Mari, Maros Gábor, Tahi Tóth László, Mikó István, Velenczei István – Mozinet

Korhatár:

 

 

 
Kövess minket!