2021. Augusztus 05. | Krisztina

Monet és a vízililiomai

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része, az impresszionizmus géniuszának világába és egyik leghíresebb festmény-sorozatának születésébe nyújt betekintést, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomokcímű bestsellere nyomán.

 

A háború sújtotta Franciaországban Claude Monet alapjaiban változtatta meg a művészet világát, miután világossá vált számára, hogy alkotásai jelenthetik országa számára a béke, a remény és az ellenállás szimbólumait a vérrel áztatott valóságban. A Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében címmel mozikba kerülő film bemutatja azt a megszállottságot, ahogyan a hetvenes éveiben járó, családi tragédiákkal és látásának megromlásával sújtott, az alkotással már-már felhagyó festőzseni a vászonra álmodta a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását, és több életének utolsó évtizedeiben megalkotta a Vízililiomok (Tavirózsák) mintegy 250 festményből álló monumentális sorozatát.

 

A film alapjául Ross King, a Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok címmel Magyarországon is megjelent nemzetközi bestseller szolgált. A formabontó művészettörténeti könyveivel híressé vált író – aki szakértőként is megszólal a filmben – ebben a művében levelek és visszaemlékezések alapján mutatja be az impresszionizmus atyjának is nevezett, legendás festő portréját és legemlékezetesebb művészi vállalkozása, a „Grandes Decorations” történetét. 

 

A filmben megismerhetjük azokat a csodálatos tájakat, ahol alkotott és amelyekből ihletett merített. Köztük kiemelt szerepet kap Monet Giverny-ben lévő kertje, amelyet ma is az ő eredeti elképzeléseinek megfelelően gondoznak. A film különleges archív felvételeket is felvonultat az alkotó, vagy épp kertészkedő Mesterről, valamint ízelítőt nyújt a párizsi Musée de l'Orangerie, a Musée Marmottan, a Musée d'Orsay és a Musée des Impressionnismes Giverny páratlan gyűjteményéből.

 

A látványos ismeretterjesztő alkotás Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is vetítik. A vetítési helyszínek teljes listája a https://www.facebook.com/AMuveszetTemplomai/ oldalon olvasható.

 

Bemutató: 2019.március 28.

 

Kövess minket!