2021. Október 26. | Dömötör
Előző

Inger-Maria Mahlke: A szigetek...

Következő

Alex Pavesi: Nyolc nyomozó...

Ottessa Moshfegh: Eileen voltam

Ottessa Moshfegh, a horvát és iráni zsidó gyökerekkel rendelkező bostoni írónő, első művét 2016-ban nem csak PEN Hemingway-díjjal jutalmazták, de még ugyanebben az évben a Man Booker Prize shortlistjéreis felkerült.

 
A könyv olvasója a főhős, Eileen világába csöppenhet bele, egy idősebb, éles szemű asszony elbeszélésén keresztül, mely során szép lassan kibontakozik a regény hitchcocki fordulata és annak következményei. 

 

 A 24 éves Eileen Dunlop élete korántsem nevezhető felhőtlennek. Zsarnokoskodó, alkoholista apjával, és egy fiatalkorúak javítóintézetében végzett lehangoló, nyomasztó munkával terhelve a közelgő karácsony sem tartogat számára túl sok vidámságot. Az őt ért sérelmek, az önbecsülés hiánya és a boldogtalanság nyomasztásában, kilátástalan sorsát ábrándozással igyekszik elviselhetőbbé tenni: egyszer úgyis megszökik innen a nagyvárosba.

 

Erotikus fantáziálásainak tárgya pedig az egyetlen jóképű smasszer, Randy. Majd megérkezik a börtönbe az új nevelési tanácsadó, a ragyogó szépségű, művelt, elegáns és modern gondolkodású Rebecca, aki ránéz az addig láthatatlan Eileenre, észreveszi, barátkozik vele. A lány maga sem érti, elbűvöli a gyönyörű nő és a hirtelen jött barátság. Észre sem vette, hogy még legmerészebb képzeletét is felülmúló bűncselekményben válik akarva-akaratlanul bűnrészessé. 

Előző

Inger-Maria Mahlke: A szigetek...

Következő

Alex Pavesi: Nyolc nyomozó...

Kövess minket!