Ismét elmarad!

Nagy várakozás és készülődés előzte meg a szeptemberre tervezett Könyvhetet, annál is inkább, mert a pandémia miatt  idén mind itthon, mind külföldön elmaradtak a szokásos könyves rendezvények: így az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a júniusi Ünnepi Könyvhét is. Ez utóbbi került volna utólagos megrendezésre a szokásos, Vörösmarty téri helyszínen szeptember 17. és 20. között.

 

Idén 176 kiadó, szervezet jelentkezett, ami rekord az ÜKH történetében. Jelzi, hogy a könyvszakma a nehéz körülmények ellenére is teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, irodalom közvetítését az olvasóknak. Nem kerülheti el ugyanakkor a figyelmet az a szomorú tény, hogy a kisebb, különösen az igényes rétegkönyveket akár több évtizede is megjelentető kiadói műhelyek termékei eltűnőben vannak vagy erősen megcsappant a mennyiségük. Hiányzik az a védőháló, ami segítségével szerte a világon kis és nagyobb nemzetek óvják ezt a fajta kincsüket.

 

Az elmúlt napokban, mivel újra úgy tűnt, hogy romlik a járványügyi helyzet, ezért a szervezők állásfoglalást kértek Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvostól, aki válaszlevelében egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a rendezvényt járványügyi szempontból nem támogatja.

 

Utánajártunk: A kiadók tervezett könyvbemutatói és programjai közül néhánnyal szeptember 17-20. között szintén a világhálón találkozhat majd az érdeklődő közönség. A következő napokban a közönség számára elérhetővé válik a kiadók által leadott Könyvheti címlista, valamint a Szép Magyar Könyv 2019 díjazottai a www.unnepikonyvhet.hu oldalon és az „Ünnepi Könyvhét” Facebook-oldalon is.