Fernanda Melchor: Hurrikánok évada

El Pais, 2019 Képzeletbeli falu Mexikóban. Egy csapat gyerek az öntözőcsatorna zavaros vizében oszladozó, felpuffadt holttestre bukkan, amelyről kiderül, hogy a boszorkány hírében álló füvesasszonyé, aki az 1978-as hurrikán idején elhunyt anyjától örökölte a tudományát, és akihez a falubeliek gyakran fordultak segítségért ügyes-bajos dolgaikban. Meggyilkolták. A gyanú két fiúra terelődik, akiket néhány nappal azelőtt egy szomszéd a boszorkány házánál látott egy magatehetetlen testet cipelni.

 

A bűntényben érintett szereplők mesélik el a történetüket szívszorítóan nyers, megejtő erővel. Olyanok ezek a fejezetek, mint a hurrikánok idején az áradás következtében meginduló hegyoldal: feltartóztathatatlan szövegfolyam zúdul ránk. Az olvasót valósággal elárasztják a szavak; ugyanúgy csapdába kerül általuk, mint ahogyan a szereplőket tartja fogva a nyomorúságos életük, a hatalmi és gazdasági viszonyoknak való kiszolgáltatottságuk, a pótszerként használt függőségi eszköztár, beleértve a testiséget is, amelyet a szerző már-már pornografikus bátorsággal jelenít meg. Prostitúció, babona, korrupció, kábítószer, nyomorúság közepette játszódó, brutális história. Hogy ki a gyilkos? Az igazság a tények tükrében eltörpül a valóság mellett.

 

„Brutális portré a kisfaluk bezártságáról, ahol az emberi büszkeség börtön; és a korrupció nem csak az intézményeket, hanem az erőszakkal átitatott otthonokat is szétrombolja. Félelmetes nemzetközi debütálás.” –Anthony Cummins, The Guardian

 

„Fernanda Melchor prózája legalább olyan precíz és lenyűgöző, mint amilyen nyugtalanító. Példátlan regényt írt a mexikói nőgyilkosságokról, valamint arról, hogyan vezetnek a szélsőséges hatalmi eltérések és a mélyszegénység a mindent átjáró erőszakhoz.” – Idra Novey

 

NÉVJEGY

Fernanda Melchort az új generációs spanyol nyelvű irodalom legbotrányosabb, legizgalmasabb új hangjaként tartják számon világszerte. 1982-ben született Veracruzban. Szépirodalmi munkássága 2013-ban indul, első két művét egyből kitörő lelkesedéssel fogadja a hazai sajtó és az olvasóközönség. A Hurrikánok évadá-t 2017-ben az év legjobb mexikói prózai alkotásaként értékelik, azóta sorra kapja a rangos nemzetközi elismeréseket is. 2020-ban kiadott Páradais című regénye hamarosan magyarul is megjelenik.