2020. Október 25. | Blanka, Bianka
Előző

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk...

Következő

Szántó Dániel: Egy pap vallomása...

Farkasházi Réka: Életmesék

A kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar énekesnője ezúttal maga vállalkozott, hogy kísérő meséket ír új albumuk dalaihoz.

 

Visszanyúl a mesélés ősi és bensőséges hagyományához, amikor a szülő a család mikrokozmoszának eseményeit szövi mesébe, hogy ezáltal érthetővé és tanulságossá tegye gyermeke számára a sok új élményt vagy akár a „felnőttesebb” dolgokat is. Az ehhez szükséges türelem és szeretet minden mesét áthat, a dalok pedig játékká hangszerelik a mindennapokat.

 

A történetekből összeálló album – korunk családjainak albuma – tiszta és őszinte hangot kölcsönöz az együttélés nehézségeinek, a veszteségek feldolgozásának, a másság elfogadásának, egyenrangú partnerként kezelve a kis hallgatót. Ráadásul a gyermeki tisztaság és a szülői szeretet hangja a kötetben foglalt meséken túl vezet: Farkasházi Réka könyvének célja, hogy az ő történeteinek mintájára minden szülő a saját hangján folytathassa és szeretve taníthassa egy elfogadó életre azokat, akiket a legjobban szeret.

 

„Szeretem nézni az embereket. Figyelni, hogyan léteznek a világban. Elképzelni, milyen lehet az életük. Vagy milyen lehetne. Valahol mélyen éreztem én, hogy ezzel még lesz dolgom. Sokan noszogattak is, hogy írnom kellene. Éreztem, hogy izgat és talán azt is, hogy van hozzá képességem, csak bátorságom nem volt elegendő.  Hogy jövök én ahhoz, hogy tollat ragadjak?! Íróként sehogy. Anyaként, miért ne? Miért ne mesélhetném el a gyerekeimnek, hogy milyen ez a világ. Milyen szép, milyen bonyolult, néha milyen nehéz. Miért ne mesélhetnék arról, hogy vannak családok, akik máshogy élnek, mint mi. Hogy a legtöbb család máshogy él, mint mi. Vannak sok gyerekes, egy gyerekes családok. Vannak elvált szülők, akik egyedül birkóznak meg a mindennapokkal. Vannak olyan családok, ahol a nagyszülők együtt élnek az unokákkal. Hogy a Nagypapának, ha beteg mennyi erőt tud adni egy kisunoka. Hogy a kamasz gyerek mennyi szeretetre vágyik, hogy az egyke meg kistesóra. 12 mesét írtam. 12 különböző családról, nagyon is hétköznapi történetekkel. Egy kicsi humorral, sok-sok szívvel. 12 meséhez 12 dal. Ez az tetre vágyik, hogy az egyke meg kistesóra. 12 mesét írtam. 12 különböző családról, nagyon is hétköznapi történetekkel. Egy kicsi humorral, sok-sok szívvel. 12 meséhez 12 dal. Ez az ÉLETMESÉK - Családi album.” – Farkasházi Réka

Előző

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk...

Következő

Szántó Dániel: Egy pap vallomása...

Kövess minket!