2020. Október 28. | Simon, Szimonetta
Előző

Tolvaly Ferenc: A kivándorló I. és II...

Következő

Farkasházi Réka: Életmesék...

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk

Colson Whitehead A Nickel-fiúk című művét óriási várakozás előzte meg A föld alatti vasút sikere után. Nehéz ekkora várakozásnak megfelelni – hogy sikerült-e, döntse el az olvasó. Hogy a listák élén szerepelt, hogy rengetegen megvették, hogy tucatnyi nyelvre lefordítják, csak adalék. A lényeg a mű, mely jórészt egy javító-nevelő intézetben játszódik. Olvastunk hasonlót, zárt közösségekről, katonai iskolákról Vargas Llosától, Ottliktól, de a Nickel egészen más.

 

Két fiú egy pokoli iskolában, Floridában...

A kis Elwood Curtis egy szegregált, feketék lakta városnegyedben nő fel és a szívébe zárja Martin Luther King szavait, miszerint „ő is van olyan jó, mint bárki más”. A szülei elhagyták, de nagyanyjának hála Elwood megmarad a jó úton és be akar iratkozni Tallahassee egyetlen fekete főiskolájára. De ebben a világban, az 1960-as évek elején, az USA déli államaiban egy fekete fiúnak egyetlen hibát is elég elkövetnie, hogy a jövője füstbe menjen. Elwoodot elítélik, egy Nickel Akadémia nevű javítóintézetbe kerül, amelynek küldetése, hogy „testileg, szellemileg és erkölcsileg képezze” a büntetett fiúkat, ezáltal „tisztességes, becsületes emberek” váljanak belőlük.

 

A Nickel Akadémia valójában groteszk kínzókamra, ahol a szadista nevelői kar veri és szexuálisan bántalmazza a diákokat, a korrupt dolgozók és a helybeliek ellopják az ennivalót és a készleteket. Elwood próbál dr. King hangzatos kijelentésébe kapaszkodni, miszerint: „Vessetek minket börtönbe, mi akkor is szeretni fogunk benneteket.” Barátja, Turner szerint azonban ebben a romlott világban csak az úszhatja meg, aki maga is trükkökhöz folyamodik.

Elwood idealizmusa és Turner szkepticizmusa közt támadó feszültség olyan döntéshez vezet, amelynek következményeit évtizedeken át viselik.

 

Colson Whitehead regénye igaz történeten alapul. Ez a floridai javítóintézet száztíz éven át működött és nyomorította meg gyerekek ezreinek életét. A Nickel-fiúk bravúros teljesítmény: megsemmisítő, sodró történet, amely egy klasszis írót állít elénk.

 

 

Előző

Tolvaly Ferenc: A kivándorló I. és II...

Következő

Farkasházi Réka: Életmesék...

Kövess minket!