2021. Július 23. | Lenke

Tina Modotti: Szellem, forradalom és kamera

A Budapest Photo Festival hivatalos programjának részeként a neves olasz fotográfus Tina Modotti kiállítását láthatjuk az Olasz Kultúrintézetben. A tárlat a kalandos életű művésznő 1923 és 1927 között készült mexikói képeit mutatja be, amelyek a fotós realista lényeglátásán keresztül bepillantást adnak a század eleji, mexikói vidék mindennapjaiba.

 

Modotti Udinében született 1896-ban, majd 16 évesen az Egyesül Államokba emigrált, ahol eleinte színészi karrierrel próbálkozott San Franciscoban. Az itteni bohém művész társaságban került barátságba több fotográfussal is, akik révén beleszeretett a fotózásba.

 

1923-ban érkezett Mexikóba, amikor az országot még mindig a forradalom politikai, gazdasági és társadalmi következményei határozták meg, ami termékeny időszaknak számított az eszmék számára és a művészi kifejezésre. Első mexikói éveiben olyan művészek társaságában mozgott, mint Frida Khalo, Diego Rivera vagy Jean Charlot, Modotti hamar az akkoriban kibontakozó mexikói munkásmozgalom hivatalos fotósává vált.

 

1924-27 között különböző megbízatásokból rengeteget utazott Mexikó vidéki területein, ezen időszak munkái láthatók a budapesti tárlaton. Lencséi a vidéki Mexikó mindennapjainak pillanatait, a kompozíciók modelljeinek erős személyiségét ragadják meg, soha nem szűnő társadalmi kritikával és forradalmi szellemiséggel. Képei hűen átadják a korszak hangulatát, a vidéki élet kemény valóságát, és Modotti érzékeny látásmódját.

 

Helyszín és időpont: Olasz Intézet –  Xénia Galéria , 2020. március 13.–április 17.

 

Kövess minket!