Tina Modotti kiállítás

Frida Khalo

A tavaszi kényszerpihenő után ismét látható lesz Tina Modotti kiállítása, amely a kalandos életű művésznő 1923 és 1927 között készült mexikói képeit mutatja be. Modotti Udinében született 1896-ban, majd 16 évesen az Egyesül Államokba emigrált, ahol eleinte színészi karrierrel próbálkozott San Franciscoban.

 

Az otteni bohém művész társaságban került barátságba több fotográfussal is, akik révén beleszeretett a fotózásba. 1923-ban érkezett Mexikóba, amikor az országot még mindig a forradalom politikai, gazdasági és társadalmi következményei határozták meg, ami termékeny időszaknak számított az eszmék számára és a művészi kifejezésre.

 

Első mexikói éveiben olyan művészek társaságában mozgott, mint Frida Khalo, Diego Rivera vagy Jean Charlot, Modotti hamar az akkoriban kibontakozó mexikói munkásmozgalom hivatalos fotósává vált. 1924-27 között különböző megbízatásokból rengeteget utazott Mexikó vidéki területein, ezen időszak munkái láthatók a budapesti tárlaton.

 

Lencséi a vidéki Mexikó mindennapjainak pillanatait, a kompozíciók modelljeinek erős személyiségét ragadják meg, soha nem szűnő társadalmi kritikával és forradalmi szellemiséggel. A fotós realista lényeglátásán keresztül a képek bepillantást adnak a század eleji, mexikói vidék mindennapjaiba, hűen átadják a korszak hangulatát, a vidéki élet kemény valóságát, és Modotti érzékeny látásmódját.

 

A Xénia Galéria termeiben a saját maszk viselése kötelező és a bejáratnál kézfertőtlenítő automaták biztosítják a fertőtlenítést. Egyszerre a termekben maximum 15 fő tartózkodhat.

 

Helyszín és időpont: Olasz Kultúrintézet – Xénia Galéria, 2020. augusztus 11. – szeptember 18., hétfő – péntek 12.00-16.00