2023. December 01. | Elza
Előző

Szabadság, egyenlőség, testvériség,...

Következő

Eternal Yorick – Life book Csaba Antal...

Seres László – Korai és újabb művek (1964-2023)

Seres László munkássága az 1960-as években indul, amikor is (részben az ifjúkori barát, Kondor Béla hatására) organikus-absztrakt, szerkezetes rajzokat készít. A Képzőművészeti Főiskola második éve után két évet az USA-ban tölt, New Yorkban tanul, ahol megismerkedik az akkor már legendás művészek képeivel az absztrakt expresszionisták hatalmas festményeivel.

 

 A 70-es években festett megdöbbentően korszerű, és itthon szinte teljesen társtalan képei annak idején teljesen visszhangtalanok maradtak, igaz, nem is szerepeltek semmilyen budapesti kiállításon, csak Miskolcon.  E képeket „sajnos” majdnem mind megvásárolták az 2008-as MissionArt kiállításon, egyikük – az akkor nagyon magasnak számító áron -, másfél millió Ft-ért kelt el. Ugyanez a festmény a tavaly decemberi Kieselbach árverésen 5.500.000.- Ft-os leütési árat ért el. A 2008-as kiállítás revelációként hatott Budapesten, néhány kritika alaposan felmagasztalta az akkor kiállított műveket.

 

A mostani kiállításon egyszerre láthatunk számos e korszakban, tehát a 60-as, 70-es években készült művet, valamint néhány, az utóbbi években született festményt és tusrajzot. Megdöbbentő az a fiatalos teremtő erő, amely ezekből a friss képekből sugárzik, és hogy milyen szoros a kapcsolat a mai és  az 50 évvel ezelőtt készült művek között.

 

Seres életműve szakaszolható ugyan, de másoktól eltérően nem osztható más és más fajta stílus, vagy képtikus váltakozására, ilyen szempontból művészete homogenitást mutat. Fő ideája, saját magának megfogalmazott ars poetikája a NON EGO.

 

Seres László kiállításán a szokásostól eltérően együtt láthatjuk korai műveit a kezdetektől a legújabb képekig. A legkorábbi rajzok 1964-ben készültek, és szinte hihetetlen, hogy az akkor 19 éves fiatalember milyen érett és kiforrott stílusú műveket készített. Biztos szerepet játszott ebben az a sok találkozás, beszélgetés, sőt együtt munkálkodás Kondor Bélával, aki a „szomszédban”, a miskolci művésztelepen dolgozott és megtanította őt a rézkarc és a litográfia készítésének módjaira.

 

A most 78 éves Seres legújabb festményei néhány hete készültek és erős rokonságot mutatnak a több mint negyven évvel ezelőtt készült munkákkal.„Most amikor festek, ki akarom és ki is tudom kapcsolni a múlt tapasztalatait, egy festő marad csak – Én. Az ego nélküli Én. Azt festek, amit abban a pillanatban érzek, olyan mélyen és őszintén, amennyire képes vagyok. A kontaktust keresem. Mi a művészet? Az objektív megtalálása, melyhez az út a szubjektíven keresztül vezet. Önmaga a művészet objektív, ezért van értéke.” –vallja Seres László a festészetről.

 

Helyszín és időpont: Mission Art Galéria, 2023. február 22. – március 17. A kiállított művek megvásárolhatóak.

 

Előző

Szabadság, egyenlőség, testvériség,...

Következő

Eternal Yorick – Life book Csaba Antal...

Kövess minket!