Részben az egész

A háromtermes kiállításban szerepelnek a művész ikonikus munkái, illetve számos olyan alkotás a hagyatékból, amely eddig nem volt ismert a közönség számára. A kiállítás címét a Baranyai András kéziratából származó idézet  – „…a részlet az egészre utal, s egyetlen csepp fölidézi a tengert.” – ihlette, amely a kivágásról, mint alkotói módszerről szól.

 

A művész szerint a részlet „…alkalmas a valóság illúziójának felkeltésére, az élet pillanatnyi látványainak, mozgó voltának érzékeltetésére, esetlegességet, befejezetlenséget fejezhet ki. Elrejt előlünk dolgokat, melyek létezését csak sejthetjük, s ez a bizonytalanság nyugtalanítólag hat. Viszont a lényegtelen elhagyásával, a fölösleges elemek levágásával a tömörítésnek és a kiemelésnek hatásos módszerévé válhat, amelyben – mintegy esszenciába sűrítve – jelenik meg a lényeg…”

 

A kiállítás a legkorábbi festményektől és grafikáktól indulva bemutatja a teljes életmű keresztmetszetét. Tematikusan és hozzávetőleges időrendben vonultatja fel a munkákat.Baranyay művészi érdeklődésének fókuszában az emberi test állt: saját testét használta az önarcképek és kezek ábrázolásának hosszú sorában, a barátok teste például a HázaspárokHátképekKézfogások és Márffy lányok sorozatokban pedig lehetőséget adott számára megfigyelni a saját testtől eltérő formákat.

 

Különleges helyet foglal el a – kiállításban és az életműben egyaránt – a Baranyay egyetlen kísérleti filmjét bemutató, Önarckép Jane Morrisszal című műtárgyegyüttes. Baranyay András életműve a kortárs magyar képzőművészet meghatározó, sőt klasszikus mondható fejezete, ugyanakkor a szélesebb művészetkedvelő közönség számára kevésbé közismert. Művészete sajátos, vizuális párbeszéd olyan filozófusokkal, zeneszerzőkkel, írókkal, mint Kierkegaard, Erik Satie vagy Tandori Dezső. Mindez az Iparterv-csoport egyik leginkább egyedi kifejezésmódot használó alkotójává tette.

 

A 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas művész átfogó életmű-kiállításán számos alkotótársat, barátot és tanítványt is megszólaltatunk interjúk révén, melyekből világossá válik, hogy a Baranyayval való személyes barátságuk, vagy akár a találkozásuk lényeges viszonyítási pontot jelent számukra a saját pályájukon.

 

Párhuzamosan a MissionArt Galériában Baranyay András és Tandori Dezső alkotó barátságát bemutató kiállítás látható. 

Helyszín és időpont: Műcsarnok, MissonArt Galléria, megtekinthető: 2021. december 5-ig.