2021. Május 08. | Mihály

Pelles Róbert "Úton" c. kiállítása

Pelles Róbert - Vérzőangyal

A kiállítás anyagát elsősorban a közelmúltban készült alkotásai adják, ugyanakkor több, a művész által fontosnak ítélt és eddig „elrejett” olyan korábbi munkája is elérhetővé válik, amelyen keresztül betekintést nyerhetünk egy meglehetősen autonóm Pelles Róbert vívódásokkal teli alkotói életútjába.


„Hogy a létezésben rejlő titkok feltárásának szándéka milyen megoldásokra késztetheti az alkotó művészt, arra nincsenek szabályok. Ki- ki a maga választotta utat járva tehet kísérletet, hogy személyes inspirációi és képességei mentén leírja, megkomponálja, vászonra álmodja, kitöltve azt az űrt, amit a Teremtő talán azért hagyott meg az ember számára, hogy reményt keltve emlékeztesse a szükségszerű végben rejtőző végtelenségre, hallhatatlanságra. Engedi „teremteni”, mert szeretné, hogy közelebb kerülhessünk hozzá. Ha megérteni nem is, de megérezni képesek legyünk valamit a szándékaiból, világa felfoghatatlan dimenzióiból. Ez az adomány segíthet élni itt a földön. Felemel, kitárja a lelket, nyitottá tehet bennünket egymás felé, és persze segít megismerni önmagunkat.

 

Pelles Róbert igazi hivatástudattal teszi a dolgát. Kora reggeltől késő estig áll a vászon előtt, nap mint nap, hosszú évek óta, reménykedve, hogy megfejthet valamit a „titokból”. Maga mögött hagyta a racionalitást, a számító gondolkodást, amikor grafikus designerből festővé válva ecsetet ragadott. Ösztönös alkotóként az útkeresés hosszú volt, és talán sohasem ér véget számára, de megvolt a pillanat, amikor megérezte, hogy hazatalált. Megszületett TISZTA PILLANAT című alkotása, amely új kezdetet jelentett, stiláris értelemben is meghatározó jelentőségűvé vált.

 

Megérzett valamit abból a világból, amely nem kézzelfogható, nem találhatunk rá, ha pusztán arra tekintünk, ami körülvesz bennünket. Ez az univerzum csak benne létezik, de boldoggá teszi, ha betekintünk, és a magunkénak érezzük. És ez könnyen megtörténik, ami annak a kivételes szakmaisággal létrehozott harmóniának köszönhető, amely minden Pelles festmény közös jellemzője. Kényszerűen létrejött kompozícióiban ritkán találunk nyomasztó elemeket, de ez nem tudatos döntés eredménye. Egyszerűen erre van szüksége ahhoz, hogy kiszakadjon abból a számára anarchikus, értékeket vesztett világból, amelyben sokak számára a primitív jelenlét, a nyomasztó agresszivitás vált követendő mintává.”  – David. E. Coleman

 

NÉVJEGY

Pelles Róbert 1996-ban szinte egyik napról a másikra szakított korábbi területével, amelyben sikeres grafikus designerként mintegy félszáz cég, bank, szálloda vizuális arculattervét készítette el. Pályázatokat és díjakat nyert elsősorban embléma és logotypia terveivel. Festőként első kiállítását két évvel később rendezték, majd azt követően minden évben több alkalommal találkozhatott munkáival a hazai közönség, de bemutatkozott Finnországban, Svájcban, Spanyolországban, Olaszországban, ill. Ausztriában is. 2000-ben meghívást kapott ez Egyesült Államokbeli Minneapolisba. A bemutatkozás alkalmával létrejött képviselete szervezésében azután számos kiállításon (New Canaan, Stamfod, Pensacola, Chicago, New York) ismerhették meg alkotásait. Munkái szerepeltek a chicagói Sotheby’s rendezvényén, festészeti díjakat nyert amerikai galériák által kiírt versenyeken. Festményei a világ mintegy harminc országába jutottak el és kerültek az üzleti és politikai szféra, a művész és sportvilág jeles képviselői irodájának, otthonának falaira is.

 

A kiállítás az ABIGAIL Galéria és Aukciósház és a GENEZIS Kortárs Művészeti Galéria közös szervezésében jött létre a Váci utcai Millennium Center két szintjén.

                                                                                                   

Helyszín és időpont: Millennium Center, (1052 Budapest, Váci utca 19-21., mélygarázs a ház alatt, a Piarista utca felőL)megtekinthető: 2019 november 24-ig, 12 és 18 óra között.                                                                                                       

 

 

 

Kövess minket!