2021. Július 25. | Kristóf, Jakab
Előző

Rejtett mintázatok...

Következő

Sean Scully: Átutazó – Retrospektív...

Nagy Gábor – Átkelés

Nagyszabású, összegző kiállítással tiszteleg Nagy Gábor festőművész előtt REÖK.

 

Az „Átkelés” az elmúlt évek talán legátfogóbb tárlata, a csaknem 350 alkotás a Munkácsy-díjas művész szinte teljes életművét összefoglalja.

 

Festmények, kisplasztikák és grafikák sokasága veszi birtokba a Reök-palota kiállítótermeit, ahol Nagy Gábor festőművész alkotásai láthatók. A magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakjának munkásságát végigkísérte művészetoktatói tevékenysége is, hiszen 1974-től egészen 2011-ig egykori iskolájában, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanított.

 

Pályája kezdetén az egyén létbevetettségének viszonyait vizsgálta, majd a 80-as évektől egyre erősebb vágy hajtotta a háromdimenziós ábrázolás felé is. Sok művében foglalkozik az ember és a táj kapcsolatával, az utóbbi évek motívumai között pedig megjelent a "bárány", mely a tisztaságot, az őszinteséget, a szeretetet és az áldozatvállalást jelképezi.

 

A tárlat valódi időutazás a nézők számára, hiszen Nagy Gábor valamennyi alkotói korszakát bemutatja a korai évektől egészen 2020-ig.

 

A több mint 300 alkotás a REÖK összes kiállítóterét elfoglalja, a művek tematikus csoportokba szedve sorakoznak. Az első emeleten főként a grafikák, míg a második emeleten a festmények láthatók, ezt egészítik ki mindkét szinten a kisplasztikák.

 

A kultúrpalota Nagy Gábor egyik személyes kedvencét, a Különös táj I. című alkotást is bemutatja, melyet a dél-franciaországi művésztelepen (Mirabel-ben) szerzett élményei inspiráltak.

 

Helyszín és időpont: Reök-palota, 2020.október 10 – 2021. január 3.

Előző

Rejtett mintázatok...

Következő

Sean Scully: Átutazó – Retrospektív...

Kövess minket!