2021. Augusztus 05. | Krisztina

Montse Valdés festőművész kiállítása

Ha már Katalónia minden bizonnyal kimaradt ezen a nyáron a magyar közönségnek, a „hegy jött el hozzánk”: egy hónapon keresztül látható, Montse Valdés  27 alkotását felvonultató exkluzív tárlat a Korart Galériában, amely egyben az újonnan nyílt művészeti galéria debütálása is.
 

A spanyol festőnő, a 61 éves barcelonai születésű művésznő a szépművészeti iskolák legjavát kijárta, viszont mégsem Barcelona vagy Párizs művészi miliője hozta meg neki az áttörést. A sok-sok egyetemi óra közül egyetlen egyet látogatott rendszeresen, amikor élő modellt festhettek – ilyenkor mindig elsőként érkezett és utolsónak távozott a műteremből. Nyaranta a Costa Brava tengerpartjain kért fel idegeneket, hogy megfesthesse az arcukat, később hotelekben vállalta portréfestést, így teremtve magának egzisztenciát. A festéssel töltött hosszú órák alatt a legkülönbözőbb arcvonásokat és érzelmeket figyelhette meg, és ily módon megtalálta örökös múzsáját is: az emberi tekintetet.

 

Elég egy pillantást vetni a festményekre, máris hatalmába keríti a látogatót az az érzelmi mélység és átszellemült állapot, amit talán a festőnő is érez alkotás közben. A ruhától és minden más zavaró tényezőtől megfosztott emberi alakok természetessége egészen magával ragadó, rabul ejti a nézőt. A speciális ecsetvonások által létrejött textúra szinte életre kelti az ábrázolásokat, az ajkak, szemek és arcbőr teljesen valódinak tűnik, ahogy az ember elmereng rajta.

 

A kiállítás művészeti vezetője, Jókay Mária művészettörténész mellett önzetlen segítség Luis Bragado személye, aki a spanyol vonalat hivatott erősíteni a galériában. Bármikor szívesen beszélgetésbe elegyedik az érdeklődőkkel, ahogyan tette velem is; lehet a spanyol virtus része, vagy a művészlélek sajátja, de akiben felfedezi a festményeken megjelenített „Tekintetet”, annak nem lesz rest ezt el is mondani – pontosabban hadarni egy jó katalánhoz híven.

 

Helyszín és időpont:Korart Modern és Antik Művészeti Galéria (Bp.V. Balaton u. 4.) 2020.szeptember 20 – október 21.

 

Kövess minket!