2021. Május 16. | Mózes, Botond
Előző

Újra kinyit a Hopp múzeum ...

Következő

Montse Valdés festőművész kiállít...

Checkout kiállítás

Stanley és David Bard

A világhírű Chelsea Hotel tulajdonosa a Tyukodon 1904-ben született David Bard, és fia Stanley. David 1921-ben hagyta el Magyarországot, és kezdett új életet feleségével New Yorkban. A szállodaiparban dolgozott, majd 1939-ben adódott egy lehetőség, hogy a kissé megfakult, a gazdasági válság alatt értékéből sokat vesztő 23. utcai ingatlant – két másik magyar zsidó családdal együtt – hitelből megvásárolják, ami az elkövetkező 40 évben sok ezer másik ember életét változtatta meg. Ez volt a Chelsea Hotel.

 

Igazi legendává a Bard család irányítása alatt vált. A titok az volt, hogy a pénz nem jelentett automatikusan belépőt a lakóközösségbe. Hiába volt valakinek sok pénze, nem lakhatott ott, ha a személye nem adott valamit hozzá a hely szelleméhez. Lehettek munkások, művészek, dealerek, alkoholisták, és világhírű filmsztárok, a Chelsea lakóit személyesen David, és halála után helyére lépő Stanley fia válogatta ki.

 

Kurátorok voltak, embereket válogattak össze, hogy egy világon egyedülálló, kreatív, inspiráló és bohém központ születhessen. A magyar Bard család nem csak működésében különleges Chelsea Hoteljében a legkülönbözőbb művészek találtak otthonra: híresek és szegények, kezdők és befutottak. Stanley Bard úgy válogatta össze a lakókat, hogy a diverzitás, az elfogadás és  a tolerancia érvényesülhessen minden esetben. Ennek köszönhető, hogy a kor legnagyobb művészei laktak, alkottak és kollaboráltak egy fedél alatt.

 

Kezdtek itt új életet emigráns művészek (Milos Forman Csehszlovákiából emigrálva, Halász Péter és társulata, mielőtt a szomszédban lévő híres Squat színházat elindították), híres vagy csak később híressé váló írók (Arthur Miller – egy időben – oldalán Marylin Monroe-val, Jack Kerouac, Allen Ginsberg), a legkülönbözőbb zenészek (Bob Dylan, Janis Joplin, Leonard Cohen, Jimi Hendrix, Patti Smith és Sid Vicious) és persze más művészek (Andy Warhol, Jackson Pollock, Christo, Robert Mapplethorpe).

 

Weiler Péter a Chelsea Hotel elképesztő lakóiról készült új akril festményeit évezhetik a látogatók a tárlat során.

 

Helyszín és időpont: Budapestee Ipari Csarnok (7. kerület, Dózsa György út 50.) 2020. szeptember 24 – október 4. 11 és18 óra között, tárlatvezetés: szeptember 25-én és 26-án 20.00 órakor Weiler Péterrel, szeptember 27-én és 28-án, október 3-én és 4-én 17 órakor.

 

 

 

.
Előző

Újra kinyit a Hopp múzeum ...

Következő

Montse Valdés festőművész kiállít...

Kövess minket!