2021. Május 09. | Gergely
Előző

Zero Flash Show...

Következő

Mágusok alkonya...

Absturz – Zuhanás

Soós Nóra

Soós Nóra alkotói pályája kezdetén főként közvetlen környezetéből merítette képegyütteseinek tárgyát (Én-teriőr), majd a későbbiekben figyelme fokozatosan kiterjedt az őt körülvevő világ felé. A művészettörténet, az irodalom, a filozófia, a közgazdaságtan, a biológia, a műszaki tudományok területéről egyaránt inspirálódott a legújabb, Absturz címet viselő képsorozatához.

 

A festményeken központi motívumként a zuhanás kimerevített pillanatai, illetve a levegőben létezés változatos formái jelennek meg: többek között szabadesésben lévő alakokat, szárnyaló papírrepülőket, pásztázó drónokat, repdeső pillangókat, lebegő léghajókat, alászálló ejtőernyősöket és sok más különös, repülő szerkezetet láthatunk. Nemcsak a múlt és a jelen mosódik össze a művész munkáin, hanem az eltérő kulturális közegből származó, különböző léptékben és nézőpontból, erős kontúrvonalakkal megjelenített figurák és tárgyak is. Ezek a transzparens képrétegek, valamint a merész, vibráló kolorit Soós Nóra védjegyévé váltak az évek során, melybe most új technikával vitt csavart: festményeinek egyes részleteit szénceruzával rajzolta meg, melyek komor színvilágukkal és telített formáikkal vonják magukra a figyelmet. Így kerülnek előtérbe olyan aktuális problémák, mint a klímaváltozás, a hajléktalanság, vagy a pandémia sújtotta világunk; és azok a (látszólag) vég nélkül zuhanók, akiknek félelmei a mi félelmeink is.

 

NÉVJEGY

Soós Nóra 2004-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és vizuális nevelőtanár szakán szerzett diplomát, mesterei Molnár Sándor, Klimó Károly és Maurer Dóra voltak. Az egyetemi évek alatt többféle műfajjal (objekt, assemblage, environment) kísérletezett, végül a primer táblaképfestészet mellett köteleződött el. A diplomaszerzés évében és pályafutása kezdetén számos jelentős elismerésben részesült: 2004-ben Glatz Oszkár-díjat és Herman Lipót-díjat, 2005-ben Strabag Festészeti Díjat, 2008-ban pedig Junior Prima díjat kapott. Diploma utáni első jelentős egyéni kiállítására 2005-ben a Szombathelyi Képtárban, Budapesten pedig 2006-ban az acb Galériában került sor, azóta folyamatosan kiállít itthon és külföldön egyaránt, valamint művészeti vásárokon is részt vesz.

 

Legutóbb a Faur Zsófi Galériában Transzparens emlékezet: Folyamatos jelen címmel mutatta be képeit 2015-ben, idén pedig a Műcsarnok Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon csoportos kiállításán szerepelt munkájával. Művei számos köz- és magángyűjteményben megtalálhatók (Commerzbank kortárs gyűjteménye, Antal-Lusztig-gyűjtemény, Bank Austria Kunstforum, STRABAG Gyűjtemény, Szombathelyi Képtár). Jelenleg Budapesten él és alkot.

 

Soós Nóra alkotásainak bemutatkozására a negyedik alkalommal rendezett a Műcsarnok „egy művész – egy terem – egy kurátor” típusú kiállítása ad otthont. Az idei válogatásban kilenc különböző művészetfelfogású, más-más alkotói koncepcióval rendelkező művész állít ki. A Műcsarnok tereiben – a párbeszéd lehetőségét is kínálva – megjelenik a festészet, a grafika, a szobrászat, a fotográfia, valamint a videó- és installációs művészet is.

Soós Nóra mellett a további kiállító művészek: Bánföldi Zoltán, Bérczy Zsófia, Byhon Győző, Fülöp Gábor, Gergely Réka, Pataki Tibor, Rizmayer Péter, Tenk László

 

Helyszín és időpont: Műcsarnok, 2020. október 28. –  2021. január 10. (szerdától- vasárnapig de. 10 órától este 18 óráig)

 

Előző

Zero Flash Show...

Következő

Mágusok alkonya...

Kövess minket!