2021. Szeptember 26. | Jusztina

A végtelen színe – kék dimenziók a kortárs művészetben

A Kálmán Makláry Fine Arts legújabb tárlatán szereplő műalkotásoknak egy közös pontja van, a színük, a kék.

 

A kék szín keletkezéséhez nem járul monda, de annyit tudni lehet, hogy a történelem során Babilonban a bölcsesség színeként tisztelték, később Szűz Mária színeként vonult végig, aki a legtöbb róla készített ábrázoláson kék színű ruhát visel.

 

Az egyiptomiak nagy tiszteletben tartották a kék színt, kerámiák, szobrok festésére, sőt a fáraók síremlékeinek díszítésére is felhasználták. A lapis lazuli, a híres kék kő adta az alapot, ára évszázadokon át versengett az arany árával. 

 

A kék szín külön helyet foglal el a művészettörténetben. Gondoljunk csak a Giotto által festett padovai Scrovegni-kápolna freskóira, Michelangelo Utolsó Ítéletére, Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festményére, Picasso kék korszakára, nem beszélve a híres XX. századi francia festő, Yves Klein védjegyének számító, róla elnevezett kék színre.

 

Ha meg szeretnék határozni, hogy mit is szimbolizál a kék szín, akkor azt mondhatnánk, hogy nyugalmat, biztonságot, bölcsességet, szabadságot, igazságot, hűséget, becsületet és reményt. Egyes szakértők szerint lassítja a pulzusszámot, és felszabadítja a boldogsághormont szervezetünkben.

 

A Pantone Színintézet 2000 óta minden év végén kiválasztja az év színét, amely a divattól kezdve a lakberendezésen át az alkalmazott művészetekig meghatározó a következő évben. A 2020-as év hivatalos színe az időtlen, egyszerűségében is elegáns klasszikus kék lett, a Pantone Classic Blue 19-4052 TCX.

 

Akiktől a kiállításon a kék legkülönbözőbb árnyalatait láthatják: Aatoth Franyó, Braun Vera, Csernus Tibor, Hantai Simon, Havadtőy Sámuel, Hur Kyung-Ae, Ilhwa Kim, Kallos Pál, Konok Tamás, Kucsora Márta, Lim Dong-Lak, Major Kamill, Méhes László, Nádler István, Reigl Judit, Réth Alfréd, Sándorfi István, Suh Jeong-Min, Taubert László, Victor Vasarely

 

Utánajártunk:Három hónap zárva tartást követően június 12-től új kiállítással nyitott a  Kálmán Makláry Fine Arts Galéria. Alkalmazkodva a kialakult helyzethez egyelőre rövidített nyitvatartással hétköznap 10:00-16:00 óra között, előre bejelentkezéssel tudjuk fogadni kedves látogatóinkat. 

Helyszín: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 10., kiállítás időpontja: 2020.06.12. - 2020.07.31

 

 

Kövess minket!