2021. Május 16. | Mózes, Botond
Előző

Online programok a Deák17 Galériában...

Következő

Eltűnt Remekművek- digitális kiállí...

„A teremtés örömei” – Šwierkiewicz Róbert emlékkiállítása

Šwierkiewicz Robi, egykori nagyon jó barátunk, tavaly nyáron halt meg, mindnyájunk számára váratlanul. Ez a kamara kiállítás válogatás a hagyatékból, melyet remélhetőleg követ majd egy életmű kiállítás valamelyik múzeumunkban a nem túl távoli jövőben.

 

Életműve amennyire szerteágazó volt műfaji, technikai, stilisztikai vagy bármilyen más szempontból, olyan mértékben terjedt, áradt szét a világban. A képek jó része, főleg a gigantikus, nagy lélegzetű művek már majdnem mind múzeumokban, vagy jelentős magángyűjteményekben vannak.

 

Ez az emlékkiállítás inkább a kisebb léptékű, de mégis elementáris erejű, hihetetlenül sokrétegű, filozofikus, szellemi, de mégis érzéki és érzelemdús műveit mutatja be. E viszonylag kisméretű művek megrendítő módon szólhatnak hozzánk, főleg kellő közelségből. Érdemes eljönni és meglátogatni „Őket”.

 

"Szabad gondolkodó volt, és ez a szabadság emelte őt mindig is az oly divatos, manapság már gyakran doktrínerségbe  hajló, elkötelezett vagy politikailag motivált művészeti megnyilvánulások fölé. A benne szunnyadó (és nem is mindig békés) elementáris teremtőerő a világ más módon való megmutatására sarkallta. Talán a Fluxus volt az, amihez ő közel érezte magát, valószínűleg éppen annak kötetlen szabadsága és határnélkülisége miatt. Az, hogy nem volt kialakult stílusa, vagy legalábbis önálló, saját formanyelve, azt jelentette számára, hogy folyamatosan ide oda járhatott egymástól távol eső képi, plasztikai megoldások, művészeti technikák, vagy műfajok között, szabadon és gáttalanul.

 

Robinak nem voltak művészeti korszakai, műveinek végtelennek tűnő sora mintha folyamként áramlana elő az eltelt évtizedek alatt. Nem volt stílusa, művei mégis összetéveszthetetlenül felismerhetőek ezer másik közül. Mindig univerzalitásra törekedett, ha egészen kis munkákat készített is éppen. Nem voltak művészeti problémái, ilyen szempontból nem voltak megoldandó feladatai, csak a feltételek megteremtése a művek megszületéséhez.  Az a fajta spontaneitás, amely első ránézésre művein érezhető, mindig erőteljes frissességgel, ugyanakkor gazdag gondolatisággal és nemritkán érzelmi telítettséggel párosult, fejében megszülető ötletek sorát valósítva meg szüntelenül. Robi állandóan a tervezés állapotában élt, lételeme volt a törekvés, világunkról szakadatlanul, saját nyelvén, képekben beszélni.” ( Kishonthy Zsolt írása Šwierkiewicz Róbert művészetéről a Műértőben (2019, június) 

 

Helyszín és időpont: MissionArt Gallery, megtekinthető: 2021. január 15-ig  

Előző

Online programok a Deák17 Galériában...

Következő

Eltűnt Remekművek- digitális kiállí...

Kövess minket!