2021. Július 25. | Kristóf, Jakab
Előző

Tina Modotti kiállítás...

Következő

A végtelen színe – kék dimenziók a...

A megtörhetetlen Gorka

Art deco, modern dizájnkerámiák – és a kettő között egy fájdalmas hiány, amit 1945-ben egy többnapos agyaggalamb lövészet során a szovjet katonák semmisítettek meg.

A Gorka Géza munkásságát bemutató kiállítás Chovanecz Balázs műgyűjtő minden korábbinál teljesebb és nagyobb gyűjteményén alapul, és több mint ezer kerámián keresztül ezt mutatja be a Kieselbach Galéria gondozásában megjelent, páratlan gazdagságú, eddig megszületett legnagyobb magyar iparművészeti album.

 

Gorka Géza (1894–1971) a 20. századi hazai kerámiaművészet sokszínű virtuóza. A viharos magyar történelem sokszor megtörhette volna pályája ívét, de őt nem lehetett megállítani. Hosszú élete során készített art deco és népies kerámiákat, habán-ihletésű és modern darabokat, korongolt edényeket és plasztikákat, asztali dizájntárgyakat és nagy léptékű kültéri alkotásokat.

 

Karrierjét – a történelem sorscsapásai ellenére – rangos szakmai díjak és kereskedelmi sikerek kísérték itthon és a nagyvilágban; a „magyar Picassó”-nak is nevezték. Több keramikus manufaktúrát alapított, de saját nógrádverőcei műhelyében is örökké lobogott az égetőkemence lángja. Kezei közül sorra kerültek ki a különleges és egyedi mázú kerámiák. Verőcei háza ma emlékmúzeum, de örökségét egy teljes keramikus dinasztia vitte tovább; ma a magyar art deco és a „retró” kerámiaművészet ikonjaként tiszteljük.    

 

„Mindenkinek van egy Gorkája” – mondták régen. De a törékeny kerámiák sorsa sokszor a pusztulás. Gorka életművének nagy szeletét szovjet katonák lőtték halomba 1945-ben, a megvásárolt alkotásai magánlakásokban estek áldozatul hétköznapi baleseteknek. Ha senki sem avatkozik közbe, Gorka sokszínű életműve úgy enyészett volna el idővel, mint a magyar művészet sok más szerencsétlenül járt szegmense.

 

Chovanecz Balázs műgyűjtő szembeszállt a kerámiák végzetével, és elkezdte felkutatni a rejtőző műveket. Másfél évtized alatt hozta létre a minden korábbinál teljesebb, több mint ezer darabos Gorka Géza gyűjteményét, amiből teljes pompájában bontakozik ki a „megtörhetetlen” keramikus zseniálisan sokszínű művészete.

 

Helyszín és időpont: Kieselbach Galéria, 2020. július 15. – 2020. augusztus 15.

Előző

Tina Modotti kiállítás...

Következő

A végtelen színe – kék dimenziók a...

Kövess minket!